Lisää kasviksia ruokiin

Kasvisten määrää ruokavaliossa voi lisätä karkeasti kolmella eri logiikalla:

Ainekset

1. Valmista koko ateria kasviksista.

Pidä huoli, että ateriasta tulee riittävän monipuolinen eli että se sisältää myös proteiineja, B-vitamiineja ja hyviä rasvoja. Tähän vaihtoehtoon kynnys taitaa olla korkein. Millaista ruokaa kasviksista voi tehdä? Mistä löydän ohjeita? Mistä saan kaikkia resepteissä mainittuja kummallisia aineksia? Miten saan kasvisruuan maistumaan? Miten kasvisruuasta tulee täyttävää? Vastaan kysymyksiin myöhemmin. Usko pois, kasvisruuan laittaminen ei ole vaikeaa tai vaivalloista, kun sen kerran opettelee.

Ainekset

2. Korvaa lihaproteiinit kasvisproteiineilla.

Kuvassa niitä edustavat herneet. Muita hyviä proteiinin lähteitä ovat pähkinät, siemenet, linssit, pavut, soija ja täysjyvätuotteet. Oma lukunsa ovat sitten viime vuosina markkinoille tulleet kasvispohjaiset lihankorvikkeet kuten härkäpavusta valmistettu Härkis, kauraa, herneproteiinia ja härkäpapuproteiinia sisältävä Nyhtökaura ja soijaproteiinivalmiste Oumph. Näistä kaikista on saatavilla niin maustamattomia kuin maustettuja versioita.

Ainekset

3. Käytä lihaa, mutta lisää ruokaan reilusti kasviksia.

Tämä on mielestäni helpoin tapa. Aika harvoin valmistan mitään liharuokaa ilman, että sujautan siihen kaapista löytyviä kasviksia: porkkanaa, palsternakkaa, bataattia, tomaattia, paprikaa, sipuleita, pakastehernettä tai -maissia tai vähintäänkin tuoreita yrttejä. Myös voileipien väliin ja päälle tuikkaan aina vihanneksia ja myslit ja puurot ja muut palat tarjoilen lähes aina marjojen tai hedelmien kanssa. Tässä harjoitus tekee mestarin. Väitän, että kasvisjämien ujuttaminen ruuan joukkoon pienentää myös ruokahävikkiä.

Pysyhän kanavalla, aion kertoa näistä enemmän!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s