Shopska-salaatti – voiko yksinkertaisempaa olla

Shopska

Pilkottuja avomaankurkkuja ja tomaatteja, loraus viinietikkaa ja öljyä, päälle raastettua fetaa ja se on siinä: shopska eli bulgariansalaatti kosovolaiseen tapaan. Tähän vuodenaikaan aivan parasta!

Tutustuin shopskaan asuessamme Balkanilla muutama vuosi sitten. Kosovon ensimmäinen virallinen jalkapallomaaottelu oli juuri päättynyt, ja suosittu kalaravintola oli pelin jälkimainingeissa piukassa porukkaa. Onnistuimme saamaan pöydän ja tilasimme shopskaa, pitaleipää talon kastikkeella sekä täytettyä grillattua kalaa. Shopska ja leipä kastikkeineen oli niin taivaallista, että kala jäi sen jalkoihin, vaikka herkullista sekin oli. Sittemmin totesimme niin omalla porukalla kuin vieraiden kanssa, että shopska loppui pöydästä aina, tilattiin sitä miten reilusti tahansa. Ei ihme, että salaatti valittiin vuonna 2014 Euroopan parlamentin järjestämässä äänestyksessä Euroopan parhaaksi ruokalajiksi.

Kotimaassaan Bulgariassa shopskaan laitetaan usein sipulia, paprikaa ja persiljaa. Juustona käytetään vuohen-, lampaan- tai lehmänmaidosta valmistettua sirene-juustoa, jonka feta korvaa mainiosti. Kosovossa shopskaa tarjoillaan vähän kaiken kanssa, mutta liha- ja kalaruokia se keventää mukavasti.

Shopska

Mökillä söimme shopskan kanssa vaarin kasvattamia pottuja ja Pirkka-saaristolaiskalapihvejä. Yllättävän maukkaat ja pehmeät pihvit on valmistettu Suomessa roskakalana pidetystä lahnasta, joka on kalastettu kestävästi John Nurmisen Säätiön Lähikalahankkeessa. Pihvien kala on hyvää siis monessakin mielessä.

Katso huomenna Instagramista, mitä lopuista aineksista syntyi!

Shopska

(4 annosta)

3 avomaankurkkua
2 tomaattia
tilkka valkoviinietikkaa
tilkka auringonkukka- tai oliiviöljyä
pala fetaa
ripaus mustapippuria

Kuori ja pilko kurkut ja pilko tomaatit. Laita ne kulhoon ja lorauta päälle tilkka valkoviinietikkaa ja ruokaöljyä. Sekoita ainekset keskenään. Raasta päälle fetaa oman maun mukaan ja ripauta lopuksi mustapippuria. Tarjoile heti.

2 thoughts

  1. Kuulostaa hyvältä tämä Shopska, nyt tomattien sesonkiaikaan!
    Ja nuo Pirkan kalapihvit on tosi hyvät! Paneroinnista huolimatta ei mitään kalapuikkoja vaan maistuvat kivasti kalalle (ja pääraaka-aineenakin on kala, eikä jauhot). Plussaa myös gluteenittomuudesta!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s