Helpot uunikasvikset

Uunissa paahdetut kasvikset

Tämä ohje on oikeastaan toiveuusinta. Kirjoitin samasta aiheesta nimittäin jo muutama vuosi sitten vanhaan blogiini. Julkaisen uunikasvisten reseptin nyt myös täällä, koska taas muutama päivä sitten eräs ystäväni kehui valmistavansa kasviksia sen mukaan melkein viikoittain. Alkuperäinen ohje on Anna & Fanny Bergenströmin ihanasta Rakkautta, oliiveja ja timjamia -kirjasta.

Meillä syödään uunissa paahdettuja kasviksia huomattavasti useammin kuin esimerkiksi keitettyjä perunoita. Ne ovat maukkaita, terveellisiä ja kypsyvät uunissa sopivasti pääruuan valmistuksen ja kattamisen aikana. Lisäksi kasviksia voi vaihdella sesongin ja mielitekojen mukaan, ja samalla voi vaikuttaa annoksen hintaan. Toisinaan syömme uunikasviksia esimerkiksi kanan tai lihan lisukkeena, mutta usein arkena myös pääruokana jonkun proteiinipitoisen päällisen kanssa.

Ruokaan voi pilkkoa lähes mitä tahansa kaapista löytyviä kasviksia: perunaa, porkkanaa, bataattia, lanttua, palsternakkaa, punajuurta ja raitajuurta, valkosipulia ja muita sipuleita, kukkakaalia ja parsakaalia, munakoisoa, kesäkurpitsaa, maissia, paprikaa, tomaatteja. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että kasviksia kannattaa varata noin 300 g per aikuinen.

Mausteitakin voi vaihdella. Omia suosikkejani ovat timjami, rosmariini, rakuuna, oregano, basilika, paprika ja mustapippuri. Suolaksi rouhin päälle merisuolaa tai nokkosyrttisuolaa.

Uunikasvisten päälle sopivat esimerkiksi erilaiset siemenet, feta, tofu, vuohenjuusto ja raejuusto. Ne voi lisätä uuniin kasvisten päälle paistoajan lopussa ihan hetkeksi tai vasta ennen tarjoilua.

Mikäli kasviksia jää, voit soseuttaa ne ja käyttää rieskojen pohjana. Mainio ohje löytyy Kotilieden sivuilta.

Uunissa paahdetut kasvikset

4 annosta

5 perunaa
3 porkkanaa
250 g lanttua
250 g palsternakkaa
2 punasipulia
oliiviöljyä
juoksevaa hunajaa
timjamia
(suolaa)
voita

Huuhtele ja kuori kasvikset ja paloittele ne isoiksi paloiksi. Kuori ja leikkaa sipulit neljään osaan. Laita kasvikset uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Ripottele sekaan kuivattua timjamia ja suolaa sekä muutama pieni nokare voita. Paahda kasviksia 200 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet vähän väriä.

Huom. Mikäli käytät keskenään erityyppisiä kasviksia, kannattaa laittaa ne uuniin kypsymisjärjestyksessä. Juurekset tarvitsevat pisimmän kypsymisajan, tomaateille taasen riittää vartti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s