Kimchi – maailman terveellisin ruoka?

kimchi_4664

Joitain vuosia sitten Etelä-Koreassa käydessäni tutustuin kimchiin, korealaisten hapankaaliin. Kansallisruokaa tarjottiin siellä vähän kaikkialla, oli sitä tilannut tai ei. Tykästyin raikkaan mausteiseen ruokalajiin kovasti, ja aina välillä se on muistunut mieleen.

Olikohan syyskuuta, kun näin jossakin kimchi-reseptin ja tuumasin miehelle ääneen, että sitähän voisi joskus tehdä. Mies ryhtyi heti toimeen ja haki kaupasta ainekset. Muutaman päivän päästä pääsin herkuttelemaan.

Kiinankaalia, valkosipulia, inkivääriä, chiliä ja cayennepippuria sisältävää hapantuotetta maistellessani mietin, että jos sillä eivät taudit pysy kaukana, niin eivät sitten millään. Kimchiä googlattuani huomasin, että niin on: sitä nimittäin on kutsuttu maailman terveellisimmäksi ruuaksi. Suolaan perustuvassa hapatuksessa syntyy maitohappobakteereita, jotka ovat mannaa suolistolle ja sitä myötä vastustuskyvylle. Kimchiin käytetyt mausteet puolestaan ovat tunnettuja flunssan torjujia.

Internetistä löytyy valtava määrä kimchin ohjeita, mutta meillä on käytetty K-Ruoka-sivuston reseptiä. Sanotaan, että kimchin salaisuus on erityisen makuinen korealainen chili, jota Suomessakin myydään aasialaisten elintarvikkeiden kaupoissa. Mies on tehnyt kimchin kuitenkin ihan lähikaupassa myytävistä aineksista, tosin kevätsipulia ei siellä viimeksi ollut, joten hän korvasi sen ruohosipulilla ja salottisipulilla. Purjokin olisi ehkä sopinut.

Valmis kimchi säilynee huoneenlämmössä, mutta jostain luin, että jääkaapissa se saattaa pysyä syötävänä jopa vuoden. Meillä kimchiannokset näyttävät tosin hupenevan muutamassa viikossa.

Etelä-Koreassa en näemmä ottanut yhtään kuvaa kimchistä. Tässä siis muutama muu ruoka-aiheinen otos reissulta.

korea_0967

korea_1057

korea_0672

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s