Yleisön pyynnöstä: joulupulla

Joulupulla

Olin ajatellut, että jättäisin leivontajutut lähes kokonaan tämän blogin ulkopuolelle, mutta ystävien toiveesta julkaisen uutukaisen joulupullaohjeeni. Toisaalta mikä ettei, onhan siinä hedelmiä välissä ja vihreää päällä!

Joulupulliini ovat aina kuuluneet sahrami ja cocktailkirsikat, mutta päätin kokeilla jotain ihan muuta, kun jääkaapissa pyöri puolikas hiiva. Minulle pullan ei tarvitse olla perinteisen mallinen – tykkään bostonkakusta ja kransseista, kaikista sellaisista, joita voi murtaa, leikata ja jakaa. Tämän ison pullan juju ovat appelsiinituorejuusto, kuivatut hedelmät ja Vihreät kuulat (voiko tänä jouluna leipoa mitään ilman niitä?). Tästä tuli niin herkullinen, että mies, joka ei sanojensa mukaan niin välitä makeasta, tilasi pullan myös joulupöytään.

Hedelmäinen joulupulla

2 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
2 tl kardemummaa
1 kananmuna
7–8 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Täyte

250 g kuivattuja hedelmiä (esim. aprikooseja, viikunoita ja taateleita)
1 dl mantelirouhetta
200 g appelsiinituorejuustoa

Koristeluun

1 kananmuna
muutama Vihreä kuula
sokerikuorrutetta
tomusokeria

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maitoon. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa taikina hyvin. Lisää pehmeä rasva vaivaamisen loppuvaiheessa. Alusta taikinaa, kunnes se on tasaista ja irtoaa hyvin käsistä ja kulhosta. Toki voit alustaa taikinan myös yleiskoneella. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Hienonna kuivatut hedelmät. Notkista tuorejuusto lusikalla sekoittamalla ja kääntele joukkoon hedelmäpalat ja mantelirouhe.

Kauli kohonnut taikina suureksi ohueksi levyksi. Levitä täyte levylle ja kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta seitsemän samankokoista kiekkoa. Asettele kiekot vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Anna kohota lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia.

Voitele pullien pinta kananmunalla. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 30-40 minuuttia. Kun paistoaikaa on jäljellä noin 15 minuuttia, jaa Vihreät kuulat puoliksi ja paina ne pullakiekkojen saumakohtiin kupera puoli alaspäin. Jos pullan pinta näyttää tummuvan liikaa, laita sen päälle leivinpaperi.

Irrota jäähtynyt pulla vuoasta ja koristele se sokerikuorrutteella ja tomusokerilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s