Piilota kasviksia kastikkeeseen

Nakkikastike

Enemmän kasviksia -ideologian mukaan kenenkään ei tarvitse heittäytyä tai pakottaa perhettään vegaaniksi, vaan kasvisten määrää ruokavaliossa voi lisätä

  • valmistamalla kasvisruokaa silloin kun huvittaa
  • korvaamalla lihaproteiinit kasvisproteiineilla
  • lisäämällä ruokaan kasviksia.

Minä olen taitava tuossa viimeisessä. Perheeni varmaan inhoaa sitä, kuinka jauhelihakastiketta ei tarjota meillä koskaan ilman tuoretta tomaattia tai uunimakkaraa ilman vihannespetiä. Toisaalta, eipä ole kauaakaan, kun mies oli laittanut makkaraperunoita ja lämmittänyt seassa ruusukaaleja ja falafeleja, koska: ”Olisit kuitenkin lähtenyt haalimaan jääkaapin vihanneslaatikosta jotain.” Yläfemma!

Nakkikastike ei sekään tule meillä pöytään ihan sellaisenaan, sillä siihen on helppo piilottaa kasviksia. Monesti lykkään joukkoon tomaattia tai paprikaa mutta toisinaan myös vihreää. Erityisesti olen mieltynyt tuoreisiin papuihin, jotka jäävät mukavan napakoiksi. Pakastetut pavutkin käyvät, mutta ne tuppaavat menemään lötköiksi ja maku on tietysti aivan eri.

Nykytiedon mukaan lapset saisivat syödä nitriittiä, kovaa rasvaa ja suolaa sisältäviä makkaratuotteita vain kerran viikossa, mutta se tulee lapsilla täyteen yleensä jo päiväkodissa. Niinpä pyrimme ostamaan kotiin nitriitittömiä makkaratuotteita, kuten Vatajan nitriitittömiä nakkeja ja HK:n Viikarinakkeja, joita tosin on erittäin huonosti saatavilla. Toki niissäkin on rasvaa ja suolaa, mutta lapsille ne ovat aavistuksen terveellisempiä kuin tavalliset nakit.

Vihertävä nakkikastike

1 sipuli
75 g tuoreita papuja
280–300 g nakkeja
½ rkl voita
¾ dl vehnäjauhoja
4 dl vettä
½ lihaliemikuutio
1 dl ruokakermaa
1 rkl tomaattipyreetä
½ rkl sinappia
kourallinen persiljasilppua
ripaus mustapippuria

Hienonna sipuli, viipaloi nakit ja pilko huuhdellut pavut parin sentin pätkiksi.

Kuumenna voi pinnoitetussa kattilassa ja kuullota sipuleita pari minuuttia. Lisää nakit ja, kun ne ovat saaneet vähän väriä, pavut. Kun nakit ovat ruskistuneet, ripottele pinnalle vehnäjauhot ja pyörittele sekaisin.

Kaada päälle vesi hyvin sekoittaen ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä 5–7 minuuttia.

Kaada joukkoon kerma. Mausta kastike tomaattipyreellä, sinapilla, persiljalla ja mustapippurilla.

PS. Jos joku ruokailijoista ei tykkää persiljasta, kannattaa tarjota se erikseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s