Mitä tehdä jouluruokien tähteistä?

Juurespaistos ja uunifeta

Ruokatoimittaja Eeva Paljakka kirjoitti Iltalehden ruokasivustolla eilen jouluruokaperinteistä. Allekirjoitan hänen ajatuksensa perinteiden siirtämisestä sukupolvelta toiselle. Oma jouluni ei tunnu joululta ilman kotoa tuttua piparien ja kahvikakun leipomista, kotijuuston keittämistä, laatikkojen valmistamista tai kinkun paistamista, vaikka – ironista kyllä – en voi sietää kinkun hajua, enkä kolmeenkymmeneen vuoteen ole maistanutkaan sitä. Haluan siirtää lapsilleni ruokamuistoja, jotka läikähtävät sydämessä vuosi ja vuosikymmen toisensa jälkeen. Sen takia joulupöydässämme on aina paljon vanhaa ja vähän jotain uutta.

Lapsuudenkotiini verrattuna uusia ruokaperinteitä ovat esimerkiksi saaristolaisleipä ja vähän fiinimpi jälkiruoka. Tänä jouluna se oli semifreddo, johon ujutin Budapest Orange Crisp -konvehteja. Sukuun tulleen englantilaisen myötä joulupöytään ovat tulleet paistinkastike gravy ja herneet. Toisin kuin lapsuudessani laatikkoja meillä on tarjolla yleensä vain kahta sorttia: lanttua ja jotain muuta. Ne riittävät hyvin. Tänä vuonna täysin uutta oli sillitartar, jota tein itsenäisyyspäiväksi ja jota mies toivoi myös jouluksi.

Voisin syödä jouluruokia läpi joulun ja vaikka pidempäänkin, mutta tavaksi on muodostunut jalostaa niistä tapaninpäivänä jotain muuta. On kivaa miettiä, mihin jouluruuat taipuvat ja löytää uusia makuja ja valmistustapoja. Kinkun ja savukalojen tähteet olemme käyttäneet pitsaan, piirakkaan, lämpimiin voileipiin, pastakastikkeeseen ja kiusaukseen. Myös silli käy janssontyyppisen kiusauksen täytteeksi. Kasvislaatikot sopivat mainiosti sosekeittoon tai rieskoihin. Riisipuurosta haaveilen valmistavani Ahvenanmaan pannukakkua, mutta puuro tulee aina syötyä kerrasta. Rosollin eli varsinaissuomalaisittain sallatin loput olemme käyttäneet rieskoihin, mutta tänä vuonna tein paistosta. Kokeilu osoittautui niin onnistuneeksi, että ensi vuonna sitä saattaa olla jopa joulupöydässä.

Juurespaistos ja uunifeta

Rosollia
Voita
Timjamia
Rosmariinia
Mustapippuria
Suolaa
Auringonkukansiemeniä

1 pala (200 g) fetajuustoa
Oliiviöljyä
Hunajaa
Timjamia

Voitele uunivuoka. Kaada rosolli siihen. Sekoita joukkoon ripaus timjamia, rosmariinia, mustapippuria, suolaa ja kourallinen auringonkukansiemeniä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Kuivaa talouspaperilla fetan pinta ja sivele pinnalle oliiviöljyä ja vähän hunajaa. Ripottele päälle timjamia. Laita fetapala uuniin juurespaistoksen päälle ja kypsennä 10-15 minuuttia, kunnes pinta on saanut väriä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s