Biohiili pelasti keittiöpuutarhan

Biohiili

Yhteistyössä Carbons Finland Oy

Loma lähti käyntiin heinäkuun helteillä sellaisella rytinällä, että puutarhan istutukset saivat pärjätä kolmisen viikkoa lähes oman onnensa nojassa. Sinä aikana poikkesimme mökiltä kotona vain muutaman kerran ja kastelimme kasvit nopeasti samalla. Onneksi olin lykännyt kaikkien, paahteiselle kuistille sijoitettujen, kasvien multaan Carbons Finlandilta saamaani biohiiltä. Voin tässä vaiheessa kesää todeta, että se pelasti ruukkuistutukseni.

Puusta kuivatislaamalla valmistettu biohiili sitoo itseensä lähes tilavuutensa verran vettä ja ravinteita ja luovuttaa niitä kasveille pikkuhiljaa. Näin kasvualusta ei pääse kostumaan liikaa eikä myöskään kuivumaan liian nopeasti. Esimerkiksi ruukussa kasvanut tomaatti ja miljoonakelloamppeli kestivät kuumassa paikassa 4–5 päivää kerrallaan kastelematta.

Biohiiltä ei pidä sekoittaa esimerkiksi grillihiileen. Rakenteeltaan huokoisen biohiilen pinta-ala on valtava, joten siinä viihtyy valtava määrä mikrobeja. Tehostunut mikrobitoiminta taas parantaa maan laatua. Huokoinen biohiili myös lisää kasvualustan ilmavuutta, ja emäksisenä se vähentää maan happamuutta.

Biohiilen käyttö on helppoa. Markkinoilla on valmiiksi lannoitettua, biohiiltä sisältävää kesäkukkamultaa, mutta ihan yhtä hyvin sekoituksen voi tehdä itse ja varmasti edullisemmin. Itse tein näin:

  • Liuotin ämpärissä olleeseen veteen puutarhalannoitetta, lisäsin biohiilen ja jätin seoksen muutamaksi tunniksi seisomaan.
  • Sekoitin märkää biohiiltä puutarhamultaan suunnilleen suhteessa 10 % biohiiltä ja 90 % multaa ja sekoitin perusteellisesti.
  • Istutin kasvit tavalliseen tapaan, mutta kastelin niitä muutaman päivän ajan erityisen hyvin. Sen opin kantapään kautta.

Biohiili

Ensimmäisissä pelargonipistokkaissa huomasin biohiilen hyödyt heti: ne lähtivät kasvamaan ennennäkemättömän terhakkaasti. Kyllä huomasi, että kasvualustassa oli voimaa! Toisen satsin istutukseen kävin hetken mielijohteesta, eikä oikein ollut aikaa odotella biohiilen latautumista vedellä ja lannoitteella. Muutaman päivän päästä pistokkaat olivat kuivuneet kasaan. Nähtävästi liian kuivaksi jäänyt biohiili oli imenyt pistokkaista kosteuden.

Toisen huomion tein kasvatusastioihin liittyen. Mikäli biohiili ja multa olivat päässeet kuivahtamaan, vesi solahti niiden läpi nopeasti. Loppukesästä tajusin jo laittaa pohjareiällisten ruukkujen alle alustat, joista vesi sai rauhassa imeytyä takaisin biohiileen ja multaan.

Ehdin jo miettiä, kuinka biohiili mahtaa säilyä talven yli. Biohiili on kuitenkin hajoamatonta ja lahoamatonta, joten vaikka se jäätyisi, se sulaa ja säilyttää ominaisuutensa, aivan kuten maassakin. Voin siis huoletta jättää sen ulkovajaan, ellen tule tehneeksi syysistutuksia.

Biohiili

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s